Норвежкият производител на агротехника Kverneland има нов дистрибутор в България

Партньорството с НИК ще позволи на двете компании да дигитализират труда на земеделските производители

Иво Куманов, съдружник и управител на НИК.
Иво Куманов, съдружник и управител на НИК.
Иво Куманов, съдружник и управител на НИК.    ©  "НИК"
Иво Куманов, съдружник и управител на НИК.    ©  "НИК"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Норвежкият производител на агротехника Kverneland сключи споразумение за ексклузивно представителство с българската фирма НИК. "Предизвикателствата пред земеделския сектор са свързани с нуждата от повече и по-качествена храна, добивана с по-малко ресурси при увеличаващи се производствени разходи. Партньорството ще позволи да се обединят норвежкият хардуер и софтуерните решения, предлагани от нашата група", заяви на пресконференция Иво Куманов, съдружник и управител на НИК.

"Целта е да предложим модерни, автоматизирани и високотехнологични плугове, торачки, пръскачки, сеялки Kverneland, които се управлява директно от компютъра в кабината на трактора. Това намалява нуждата от физически труд и от кадри и прави земеделието по-привлекателен бизнес за младите хора", допълни той.

Една от целите на българската фирма е да избере най-подходящите за страната машини на норвежката компания, която досега е имала друг дистрибутор в страната - "Тайтън машинъри".

"Отговорност на дилъра е да направи правилната конфигурация на предлаганите от Kverneland машини, съобразени с конкретния тип почва. Има продукти Kverneland, които не са продавани досега в страната, не са били на фокус или не са били модерни", обясни Иво Куманов.

Заради партньорството българската група вече е инвестирала в обучението на 300 души за работа с машини на Kverneland, а до края на годината ще обучи още толкова. За норвежката компания инвестицията в обучението на хора също е най-голямата засега, наложена от подписаното споразумение, посочи Арилд Герде, ръководител на отдела за продажби и маркетинг, но не уточни размера й.

Партньорите

Kverneland Group произвежда техника за почвообработка и култивиране, за сеитба, за фураж и балиране, пръскачки и торачки, както и интелигентни решения за управлението им. Компанията има 140-годишна история и притежава няколко патента, задали посоката за развитие на земеделската техника в световен мащаб, обясни Арилд Герде.

Производствените фабрики на Kverneland се намират в Норвегия, Дания, Германия, Франция, Холандия, Италия, Русия и Китай. Групата има собствени търговски дружества в 17 страни и изнася в други 60 държави. В края на 2017 г. заетите са 2440, от които 74.8% са работили извън Норвегия. Компанията отчита 18% ръст на поръчките и годишен оборот от 500 млн. евро за миналата година, обяви Арилд Герде.

Kverneland е първата, която предлага ISOBUS решения - комуникация между машини, инвентари и терминали на различни производители. Самият ISOBUS протокол като канал за обмен на данни в сектор земеделие е патентован през 1986 г. от вече дъщерното дружество на групата Vicon. Патентът дава преднина на норвежката компания с цели 15 години до 2001, когато тя го освобождава 10 години предсрочно в полза на това всички производители на машини и инвентар да имат достъп до технологията.

Kverneland вече е част от японската Kubota Group, която има годишен оборот от 14 млрд. евро и която само през миналата година е отпуснала 40 млн. евро на дъщерната си компания, за да закупи терен в съседство с действаща фабрика в Норвегия.

Българската НИК има 16-годишен опит и обединява група от четири компании в София и Букурещ, внедряващи нови технологии в земеделието, които помагат за неговата дигитализация. Сред тях са автоматизация и системи за управление на агротехника, сателитно заснемане, което дава възможност на фермера да следи състоянието на растенията и площите почти в реално време, агрохимични анализи на почвата, позволяващи на земеделците да вземат решения за торене на базата на информация и да оптимизират употребата на торове.

Групата НИК отчита 30 млн. лева приходи за 2017 и планира ръст от 10% за 2018, уточни за "Капитал" Калоян Куманов, който е другият съдружник в компанията. Заетите във фирмата са 140, а партньорството с Kverneland ще увеличи работните места с нови 20.

Все още няма коментари
Нов коментар