Биопроизводители губят европари заради спорна поправка в закон

Секторът се оказва в „шах и мат“ заради скоростно прокарани преди лятната ваканция законодателни промени.
Секторът се оказва в „шах и мат“ заради скоростно прокарани преди лятната ваканция законодателни промени. / БГНЕС

Стотици биопроизводители не само няма да получат евросубсидии за производството си през 2017-а година, но са и на път да връщат пари под формата на глоби, пише в последния си брой сп. „Икономист“.

Секторът се оказва в „шах и мат“ заради скоростно прокарани преди лятната ваканция промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които ще попречат на фермерите отново да стопанисват същите масиви, които са обработвали тази година. Правилата на Брюксел обаче изискват биофермерите да обработват една и съща земя 5 години. В противен случай не само, че губят субсидиите си, но и трябва да връщат вече усвоените.

Българска асоциация „Биопроизводители“, подкрепена от още 20 други земеделски сдружения, се опита да спре спорните поправки, настоявайки президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона. Преписката им бе изпратена до администрацията на държавния глава, но докато се стигне до разглеждането й, спорните промени бяха обнародвани в Държавен вестник и станаха факт.

 ГЕРБ обясняват, че поправките не са атака срещу бранша
ГЕРБ обясняват, че поправките не са атака срещу бранша / БГНЕС

Поправката в закона зачеркна възможността пасища, мери и градини с трайни насаждения оттук нататък да се разменят между земеделците с доброволни споразумения. Досега им се даваше възможност да го правят всяка година (обикновено до края на август, б.а.), така че всеки от фермерите да събере масивите си на едно място, а не да ги обработват на разпокъсани маломерни парцели в едно и също землище. След промяната биофермерите няма да могат да обработват същите масиви и ще загубят субсидията си и ще понесат глоби. Правилата на ЕК допускат въпросната площ да може да се намали през годините само с до 10%. Надмине ли се този праг, биопроизводителят не само не получава субсидия, но и връща получената.

Вносителите от ГЕРБ обясниха, че поправките не са атака срещу бранша, а по-скоро секторът непредвидено се е оказал сред засегнатите.

„Поправките не бяха умишлено насочени срещу биопроизводителите. Работи се принципно – целта ни бе да се затвори вратичка в закона, защото чрез доброволните споразумения и произтичащата от тях размяна на парцели се заобикаляше правилото пасища да се стопанисват само от хора с животни“, мотивира се пред „Икономист“ Цвета Караянчева от ГЕРБ. От земеделското министерство посочиха, че ще сформират работна група, която да разгледа казуса с биопроизводителите, но към момента изключения не се предвиждат. /БГНЕС